Suomeenkin on rantautumassa kauan odotettu mahdollisuus soittaa puhepuhelut WiFi verkon tai 4G-verkon kautta.

Tähän asti matkapuhelin on vaihtanut aina 3G-verkkoon, kun puhepuhelu on menossa. Nämä uudet tekniikat ovat kauan odotettuja, koska puhepuhelujen sisätilakuuluvuutta voidaan näillä menetelmillä parantaa aivan uudella tavalla. Aikaisemmin teleoperaattorin piti rakentaa aktiivitoistin, eikä näiden rakentaminen pienkohteisiin ole ollut taloudellisesti järkevää. Nyt kiinteistönomistaja voi rakennuttaa sisätiloihin kattavan WiFi verkon Internet yhteydellä ja puhelut voidaan uusilla puhelinmalleilla suorittaa WiFi verkossa. Poistuttaessa rakennuksesta puhelu kytkeytyy taas teleoperaattorin 3G- tai 4G verkkoon.

Elisa on julkaissut kuluttajille mahdollisuuden tilata wifipuhelu -palvelun:

Elisan Wifipuhelu

Teimme ensimmäiset koekäytöt palvelulle. Saunalahden 4G SIM-kortilla varustettu puhelin oli toimipisteemme WiFi verkossa. Wifi verkko kytkeytyi Internetiin DNA 4G liittymän kautta. Puhelimena Samsung Galaxy S6.

Puhelujen vastaanotto WiFi verkossa toimii:

vowifi

Kun siirryttiin puhelun aikana pois Wifi-verkon alueelta, puhelu jatkoi saumattomasti 4G VoLTE puheluna:

volte

Ja taas päinvastoin sisälle siirryttäessä puhelu palautui WiFi verkkoon.

Johtopäätös. Tekniikka on nyt saatavilla ja pätkivien puhelujen kanssa ei enää tarvitse tuskailla. Toimiva kiinteistön WiFi verkko ja Internet yhteys ratkaisevat nyt ongelmat. Uusia artikkeleja VoLTE kokemuksista ja -tekniikasta julkaistaan myös Saloxcom sivustolla lähitulevaisuudessa.

Lopuksi kuitenkin yksi varoitus:

Missään vaiheessa puhelimen WiFi yhteyttä ei kannattanut kuitenkaan manuaalisesti katkaista, tällöin puhelin vaihtaa 4G-verkkoon, mutta saapuvien VoLTE puhelujen vastaanotto ei ollut varmaa. Tämäkin ongelma varmasti korjaantuu hyvinkin pian. Eli pidä puhelimen WiFi aina päällä.