Yleistä
5G-verkoista on kohistu jo jonkin aikaa. Operaattorit luonnollisesti rummuttavat uutta teknologiaa ja hyvää vauhtia verkko laajenee kullakin operaattorilla. Tällä hetkellä rakennetaan 3500MHz taajuusalueen 5G-verkkoa ja pääsääntöisesti taajamiin. Pitää kuitenkin huomata, että tällä hetkellä 5G ei toimi yksinään. Päätelaitteet vaativat aina myös 4G yhteyden 5G yhteyden rinnalla. Tämä ns. NSA (Non-Standalone) ratkaisu siis vain ”kiihdyttää” 4G-yhteyttä, eikä 4G poistu minnekään. Toki molemmat tekniikat siis toimivat samalla SIM-kortilla yhtäaikaa. 3500MHz 5G signaali myös vaimenee voimakkaasti rakenteissa, joten alemman taajuuden 4G tarvitaan myös varmistamaan varsinkin datayhteys päätelaitteesta verkon suuntaan. Päätelaitteen sallittu lähetysteho kun on huomattavasti tukiaseman lähetystehoa alhaisempi.

Asunko 5G-alueella?
Perinteinen tapa mitata kuuluvuuksia on seurata puhelimen palkkeja ja symboleja. Mikäli 4G-verkko indikoi, että 5G-toimii alueella, ilmestyy puhelimeen 5G-symboli. Symboli ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että puhelin juuri sillä hetkellä käyttäisi 5G:tä. 5G lisätään ja poistetaan datayhteydestä verkon ohjaamana dynaamisesti. Tarkempaan 5G-signaalien sektorien mittaukseen pitää käyttää sitä varten kehitettyjä testiohjelmia. Käytännössä olen huomannut, että ulos asennettavilla 5G päätelaitteilla yhteys myös onnistuu kauempaa, kuin kuuluvuuskartoista voisi päätellä.

Mitä hyötyä?
Tämä on kai se olennaisin kysymys. Mikäli asut taajamassa ja 4G-verkon ruuhkaisuus on häirinnyt työntekoa tai TV:n katselua, niin 5G voi olla apu. 5G:n kaistaleveys ja käyttäjien vähäinen määrä tarjonnee ruuhkattomuutta joitain vuosia. Toki kaikki käytettävissä oleva ”ilmatila” täyttyy myöhemmin. Jos download -nopeudet ovat tärkeitä, 5G on sinua varten. 200-300Mbps nopeudet ovat saavutettavissa. Näitä nopeuksia ei juuri 4G:llä näe. Upload nopeuksissa (esim. tiedostojen lataus pilveen), parannus voi jäädä marginaaliseksi. Varsinkin 5G-alueen reunoilla voi syntyä tilanne, että 5G toimii vain downlinkissä, mutta uplink joutuu käyttämään vain kapeampaa 4G-kaistaa. Esim. 700MHz taajuuden 10Mhz kaistanleveydellä 4G upload voi olla luokkaa 10-25Mbps. Eli download on kymmenkertainen upload nopeuteen verrattuna ja tämä on aivan normaalia.

Tarkemmin asiaa voi teknisesti opiskella esim. GSMA:n sivuilta (kappale 2.5.2):
Angelniemen Antennin asiakaskunta on koostunut pääsääntöisesti haja-asutusalueilla datayhteyksien kanssa tuskailevista. 4G kyllä kuuluu, mutta datanopeudet takkuilevat ruuhka-aikoina. Valitettavasti haja-asutusalueilla lääke on jatkossakin 4G-yhteyden parantaminen. Tavoitellaan kauempaa 1800MHz laajempaa lisäkaistaa tai siirrytään ruuhkattomammalle 700MHz alueelle tai molempia. 3500Mhz 5G:tä tuskin haja-asutusalueilla hetimiten nähdään, vaan 5G tulee todennäköisemmin aikanaan 700 tai 800Mhz alueille. (600MHz alue on vielä vuosia TV käytössä). Toki 5G muuttaa nyt tilannetta niin, että myös taajamissa on tarve saada 3500Mhz 5G toimimaan ja se ei ilman ulkoyksikköä välttämättä onnistu.