Starlink asennukset

Yleistä

Starlink satelliitti internet tarjoaa vaihtoehdon, kun kiinteistöön ei saada miltään 4G/5G-operaattorilta tyydyttävää datayhteyttä. Normaalin Starlink -kuluttajaliittymän datanopeudet ovat luokkaa 50-200MBit/s. Varsinkin 5G-liittymällä saavutetaan kyllä vastaavia ja parempiakin nopeuksia, mutta kiinteistö voi sijaita maastoesteiden takana tai operaattorin tukiasemakapasiteetti ei vain riitä alueen käyttäjille. Yrityskäyttäjille Starlink voi toimia myös esim. varayhteytenä.

Tekniikka

Starlink perustuu verkostoon matalalla kiertäviä (ns.LEO) satelliitteja, joita Suomen leveyspiirillä on näkyvissä kerrallaan tällä hetkellä muutamia. Starlink toimittaa käyttäjälle ulos asennettavan kääntömoottorilla varustetun lähetin/vastaanottimen ja siihen kaapelilla yhdistettävän Wi-Fi sisätukiaseman. Ulkoyksikkö rekisteröi sijaintinsa maapallolla ja suuntaa lähetysantenninsa kulloinkin näkyvissä olevaan satelliittiin. Satelliitti välittää datan lähimpään Internetiin kytkettyyn reitityspisteeseen.

Asennus

Laitteiston asennuksen pystyy teknisesti näppärä henkilö tekemään, mutta listataan tässä joitain huomioitavia asioita:

  • Ulkoyksikön sijainti.
    • Ulkoyksikkö vaatii esteettömän näkymän taivaalle. Korkeaa puustoa ja korkeita rakennuksia lähellä tulee siis välttää tai sitten ulkoyksikkö tulee asentaa tarpeeksi korkealle esteisiin nähden. TV-vastaanottoon käytettävät satelliiitit sijaitsevat kiinteässä kulmassa asennuspaikkaan nähden, mutta Starlink satelliittien liikkuminen aiheutta sen, että puusto voi häiritä vastaanottoa/lähetystä tietyissä kulmissa satelliitin liikkuessa. Starlinkin asennussovellus tarjoaa työkalua esteiden hahmottamiseen ja niitä kannattaa käyttää.

Kuvassa menossa asennuspaikan esteiden kartoitus Starlink sovelluksella.

    • Turvallisuus
      • Aina katolla työskennellessä tulee huomioida oma turvallisuus. Käytä soveltuvia turvavaljaita ja/tai henkilönostinta.
    • Kiinnitys
      • Ulkoyksikön mukana tulee lähinnä maa-asennukseen tarkoitettu nelijalka. Tämä teline soveltuu huonosti kattoasennuksiin. Starlinkin mukana kannattaa tilata ns. tolppa-adapteri, jolla ulkoyksikön voi kiinnittää sitten aina asennuspaikan vaatimiin kiinnikkeisiin.

Kuvassa Starlinkin tolppa-adapterilla ja sinkityllä kulmakiinnikkeellä tehty asennus katon reunaan.

    • Talvi
      • Suomessa on talvella lunta ja jäätä. Ulkoyksikössä on oma lämmitys/sulatus, mutta vältä asennusta esim. tasakatoille kohtiin, joissa laite voi jäädä lumipeitteen alle. Lumi voi myös estää antennin kääntymistä. Vesi tunnetusti valuu kaapeleita pitkin alaspäin, joten huomioi ettei kaapelia pitkin valu vettä seinän läpivientiin.
    • Läpivienti
      • Nykyinen Starlinkin kulmaliitin vaatii n.40mm reiän, jotta sen saa läpi ulkoseinän. Varaudu tähän tai harkitse kaapelin sisäänvientiä esim. urittamalla ikkunan pieleen.
    • Liitettävyys
      • Huomioi, ettei nykyisessä Wi-Fi reitittimessä ole Ethernet liitäntää. Jos haluat kytkeä Starlinkin esim. kiinteistön olemassa olevaan LAN-verkkokytkimeen, muista tilata Ethernet adapteri. Jos Starlink tulee varayhteydeksi, on esim. Peplink yritysreitittimissä Starlinkin ulkoyksikön ohjaukseen jo tuki ja Starlinkin omaa sisäreititintä ei tarvita.